ΣυμβΕφΑιγαίου 13/2018 [Αναγκαιότητα προανάκρισης - Προκαταρκτική εξέταση - Πρόσωπα ιδιάζουσας δωσιδικίας - Χρήση πλαστού εγγράφου - Ψευδής βεβαίωση - Οριστική παύση ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 10, Οκτώβριος 2018

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Απορρίπτεται ο πρώτος λόγος της προσφυγής του εγκαλούντος δικηγόρου, διά του οποίου αυτός ισχυρίζεται ότι η ποινική δίωξη σε βάρος του είναι άκυρη, καθόσον μετά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης δεν διενεργήθηκε προανάκριση επί της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, κατά τη διάταξη του άρθρου 244 ΚΠΔ η διενέργεια προανάκρισης δεν είναι υποχρεωτική για τα πλημμελήματα που έχουν τελεστεί από πρόσωπο ιδιάζουσας δωσιδικίας, αλλά είναι δυνητική στην κρίση του Εισαγγελέα όταν συντρέχουν ειδικά μνημονευόμενοι εξαιρετικοί λόγοι που επιβάλλουν τη διεξαγωγή συγκεκριμένων ανακριτικών πράξεων. Σημειώνεται ότι ουδόλως παραβιάστηκαν οι διατάξεις που καθορίζουν την εμφάνιση, εκπροσώπηση και υπεράσπιση του προσφεύγοντος, δεδομένου ότι αυτός κλήθηκε από τον αρμόδιο προανακριτικό υπάλληλο προς παροχή έγγραφων εξηγήσεων, έλαβε γνώση των εγγράφων της δικογραφίας και παρείχε έγγραφες εξηγήσεις από την ανάγνωση των οποίων προκύπτει ότι αντελήφθη πλήρως το περιεχόμενο της κατηγορίας εναντίον του και ανέπτυξε με λεπτομέρεια όλους τους υπερασπιστικούς του ισχυρισμούς. Επομένως, λόγω της διενέργειας όλων των αναγκαίων ανακριτικών πράξεων για τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν ήταν αναγκαία κατά την κρίση της Εισαγγελέως η διενέργεια προανάκρισης, αφού μια τέτοια ενέργεια θα ήταν χρονοβόρα και αλυσιτελής. Περαιτέρω, δεν στοιχειοθετείται σε βάρος του προσφεύγοντος η τέλεση των αδικημάτων της χρήσης πλαστού και της ψευδούς βεβαίωσης ελλείψει δόλου, δεκτού γενομένου ως βάσιμου του δεύτερου λόγου της οικείας προσφυγής. Λόγω δε της ευδοκίμησης της προσφυγής, η υπόθεση επανέρχεται στο προδικαστικό στάδιο και ανατρέπονται όλα τα αποτελέσματα της επιδόσεως του κλητηρίου θεσπίσματος, άρα και η αναστολή της προθεσμίας της παραγραφής, με αποτέλεσμα την οριστική παύση της ποινικής δίωξης για τα ανωτέρω αδικήματα λόγω παραγραφής.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.