Χ. Βουρλιώτης/Λ. Μαργαρίτης, Συμβούλιο παραπομπής και δέσμευσή του από την αναιρετική απόφαση (Σκέψεις με αφορμή τη ΣυμβΑΠ 255/2017, σελ. 204)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 2, Φεβρουάριος 2018

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Χαράλαμπου Βουρλιώτη, Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Λάμπρου Χ. Μαργαρίτη, Καθηγητή Νομικής Σχολής ΑΠΘ Ένα από τα οξύτερα δογματικά θέματα της μετ’ αναίρεση διαδικασίας είναι τούτο: Το Συμβούλιο της παραπομπής δεσμεύεται ή όχι από τη λύση του αναιρετικού βουλεύματος στο νομικό ζήτημα που κρίθηκε; Το πρόβλημα, όπως είναι φανερό, ανακύπτει και στα πλαίσια της αναιρέσεως κατά αποφάσεων στο δικαστήριο πια της παραπομπής. Ενόψει του ιδιαίτερου θεωρητικού και πρακτικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει, αναγκαία μοιάζει να είναι η εγγύτερη προσέγγισή του. Ειδικότερα [1] : Η προϊσχύσασα Ποινική Δικονομία ουδέν περί του ερευνωμένου θέματος όριζε· δεν πρέπει, πάντως, να παραβλέπεται το γεγονός ότι γίνεται λόγος για νομοθέτημα που δεν διακρινόταν ούτε για τη συστηματική αρμονία ούτε για τη ρυθμιστική πληρότητά του. Κατά τη διάρκεια των προπαρασκευαστικών εργασιών συντάξεως του (ισχύοντα) Κώδικα Ποινικής Δικονομίας το ζήτημα επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί ρητά. Πιο συγκεκριμένα: Η διάταξη του άρθρου 533 (: «συζήτησις ενώπιον του δικαστηρίου της παραπομπής») του ΣχΚΠΔ 1934, στο δεύτερο εδάφιο της πρώτης παραγράφου όρισε ότι «το δικαστήριο τούτο (= της παραπομπής) δεσμεύεται μόνον εκ της υπό του Αρείου Πάγου δοθείσης λύσεως επί παντός νομικού ζητήματος»· στο αντίστοιχο τμήμα της Αιτιολογικής Εκθέσεως [2] παρατηρείται: «Το δικαστήριον της παραπομπής δεσμεύεται εκ της αποφάσεως του Αρείου Πάγου μόνον εν...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.