ΑΠ 1615/2017 [Ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως - Ιδιαίτερη νομική υποχρέωση - Αμέλεια συγκλίνουσα - Αιτιώδης συνάφεια - Πραγματογνώμονες - Αιτιολογία καταδικαστικής απόφασης] (παρατ. Π.-Π. Παναγόπουλος)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 3-4/2020, Μάρτιος-Απρίλιος 2020

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΑΠ 1615/2017 Α΄ Τμ. Διακ. Πρόεδρος: Μ. Παπασωτηρίου, Προεδρεύουσα Αρεοπαγίτης Μέλη: Ν. Πιπιλίγκας, Γ. Αποστολάκης (Εισηγητής) ,  Α. Παπαδιά, Ε . Ερωτοκρίτου Εισαγγελέας: Ε. Μετσοβίτου-Φλουρή, Αντεισαγγελέας Δικηγόρος: Ι. Κοτζαμανίδης Διατάξεις: άρθρα 15, 28, 302 [παρ. 1] ΠΚ , 183, 187, 189, 195, 198, 510 [παρ. 1 στοιχ. Δ΄, Ε΄] ΚΠΔ Ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως, Ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, Αμέλεια συγκλίνουσα, Αιτιώδης συνάφεια, Πραγματογνώμονες, Αιτιολογία καταδικαστικής απόφασης Ορθή και αιτιολογημένη καταδίκη του αναιρεσείοντος για την πράξη της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως. Ειδικότερα, διαλαμβάνεται στην προσβαλλόμενη απόφαση η ιδιαίτερη νομική υποχρέωση του αναιρεσείοντος προς ενέργεια για την αποτροπή του επελθόντος εγκληματικού αποτελέσματος, η οποία ερείδεται στην ιδιότητα αυτού ως διπλωματούχου μηχανολόγου - ηλεκτρολόγου μηχανικού, υπέχοντος εξ αυτής και των συναφών επιστημονικών του γνώσεων την υποχρέωση, στο πλαίσιο της διενεργουμένης από αυτόν πραγματογνωμοσύνης που του ανατέθηκε αρμοδίως, να ερευνήσει ως μέσος και συνετός επιστήμονας πλήρως και ενδελεχώς τους όρους λειτουργίας του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων εξωτερικά και εσωτερικά δωματίου ξενοδοχείου και να μην παραλείψει τον έλεγχο κάποιας εξ αυτών και ειδικότερα της λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης του ξενοδοχείου, της οποίας, ενόψει και του χρόνου διενεργείας του ελέγχου (Νοέμβριος 2009) παρέλειψε να ζητήσει να τεθεί σε λειτουργία, εφόσον μάλιστα ο ίδιος κατά τον...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.