Λ. Μαργαρίτης, Κατηγορούμενοι έχοντες ψυχική ή διανοητική διαταραχή. Ποινικό (δικονομικό) κανονιστικό πλαίσιο (ΜΕΡΟΣ Α΄)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 3-4/2020, Μάρτιος-Απρίλιος 2020

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Λάμπρου Χ. Μαργαρίτη, Καθηγητή Νομικής Σχολής ΑΠΘ Α. Ποινική δίωξη α. Η διάταξη του άρθρου 43 παρ. 3 εδ. α΄ του νέου ΚΠΔ ορίζει ότι: «αν η μήνυση ή αναφορά δεν στηρίζεται στον νόμο … ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών τη θέτει στο αρχείο …», ενώ εκείνη του άρθρου 51 παρ. 2 του ίδιου Κώδικα ότι «ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών αν κρίνει ότι η έγκληση δεν στηρίζεται στο νόμο, την απορρίπτει με διάταξή του …»· αντίστοιχες, όμοιου περιεχομένου, ήταν οι ρυθμίσεις των άρθρων 43 παρ. 2 και 47 παρ. 2 του προϊσχύσαντος ΚΠΔ. Το νομικά αστήρικτο 1 , λοιπόν, της καταγγελίας οδηγεί σε αρχειοθέτησή της, αν αυτή έχει το χαρακτήρα της μηνύσεως ή αναφοράς 2 , και σε απόρριψή της με διάταξη, αν πρόκειται για έγκληση 3 . Τούτο σημαίνει ότι η νομική βασιμότητα αποτελεί προϋπόθεση και (ανάστροφα) η νομική αβασιμότητα εμπόδιο για την άσκηση της ποινικής διώξεως 4 -λόγος για τον οποίο η ακριβής οριοθέτηση του εννοιολογικού περιεχομένου της παρίσταται αναγκαία. β. Εκείνο που πρέπει να διευκρινιστεί είναι πως κρίσιμο, κατά την παρούσα αλληλουχία συλλογισμών, μέγεθος δεν συνιστά ο σε αφηρημένο επίπεδο προσδιορισμός του περιεχομένου της έννοιας της νομικής βασιμότητας· αν αυτό ήταν το ζητούμενο, θα αρκούσε η ευθυγράμμιση με την απολύτως...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.