Γ. Ναζίρης, Ζητήματα διαχρονικού δικαίου που απορρέουν από την εφαρμογή των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα (ΜΕΡΟΣ Β΄)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 2/2020, Φεβρουάριος 2020

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Γιάννη Ναζίρη, ΔΝ, Δικηγόρου Η θέση σε ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα την 1.7.2019 έχει εγείρει αρκετά ζητήματα διαχρονικού δικαίου, τα οποία περιπλέκονται αφενός λόγω των τροποποιήσεων που έχουν ήδη επέλθει βάσει του Ν 4637/2019 (με ισχύ από 18.11.2019), αλλά και αφετέρου λόγω των αλλαγών που εισάγει ο νέος Ποινικός Κώδικας στους ίδιους τους κανόνες που διέπουν τα χρονικά όρια των ποινικών νόμων. Η μελέτη επιχειρεί να προσεγγίσει τους άξονες με βάση τους οποίους πρέπει να επιλύονται τα ανακύπτοντα ζητήματα διαχρονικού δικαίου. Αναλύονται, μεταξύ άλλων: η έννοια της «διάταξης» ως κρίσιμης κανονιστικής μονάδας για την αρχή της lex mitior· η επιλογή της in concreto ευμενέστερης διάταξης· το διαδικαστικό όριο για την εφαρμογή της ευμενέστερης διάταξης· αλλά και τα ειδικότερα προβλήματα που θέτει η διάταξη του άρθρου 465 ΠΚ σχετικά με τη μετατροπή, την αναστολή και την υφ’ όρον απόλυση. The entry into force of a new Criminal Code (as of 1 July 2019) has posed a number of issues pertaining to intertemporal law, which are further complicated owing to subsequent amendments enacted by virtue of Statute No. 4637/2019 (in force as of 18 November 2019), but also because of the modification of the very rules governing intertemporal criminal law. The...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.