ΑΠ 1193/2016 [Εκπροσώπηση κατηγορουμένου από συνήγορο που δεν είχε την ιδιότητα του δικηγόρου - Οριστική παύση ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής] (βλ. μελέτη Σ. Μπαλτά, σελ. 25)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 1/2020, Ιανουάριος 2020

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΑΠ 1193/2016 Ε΄ Τμ. * Πρόεδρος: Β . Κυτέα, Αντιπρόεδρος Μέλη: Δ. Μπουρνάκα, Α. Αλειφεροπούλου (Εισηγήτρια) ,  Α. Πελεκάνος , Δ. Χονδρογιάννης Εισαγγελέας: Ε. Ρασιδάκης, Αντεισαγγελέας Δικηγόρος: Κ. Παπανικολοπούλου-Ντασιώτη Διατάξεις: άρθρα 171 [παρ. 1 στοιχ. δ΄] , 173 [παρ. 3] , 340 [παρ. 2] , 502 [παρ. 1 εδ. α΄, δ΄] , 510 [παρ. 1 στοιχ. Α΄] ΚΠΔ , 111-113 ΠΚ Εκπροσώπηση κατηγορουμένου από συνήγορο που δεν είχε την ιδιότητα του δικηγόρου, Απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας στο ακροατήριο, Οριστική παύση ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής Από τη διάταξη του άρθρου 173 παρ. 3 ΚΠΔ προκύπτει ότι η σχετική ακυρότητα, αν προήλθε από ενέργεια ή παράλειψη του Εισαγγελέα ή του διαδίκου, έστω και αν ο τελευταίος έχει έννομο συμφέρον, δεν μπορεί να προταθεί από αυτούς, ενώ, αντιθέτως, η απόλυτη ακυρότητα, όπως η αναφερόμενη στην εκπροσώπηση του κατηγορουμένου από συνήγορο, έστω και αν προκλήθηκε από υπαιτιότητα του Εισαγγελέα ή του διαδίκου, δύναται να προταθεί από αυτούς και να ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο. Εν προκειμένω, αναιρείται για τον εκ του άρθρου 510 παρ. 1 στοιχ. Α΄ ΚΠΔ λόγο αναίρεσης η προσβαλλόμενη απόφαση, δεδομένου ότι ο εκπροσωπήσας την αναιρεσείουσα ενώπιον του δικαστηρίου της ουσίας συνήγορος δεν έφερε την ιδιότητα του δικηγόρου κατά τον χρόνο...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.