ΑΠ 1519/2019 [Εφαρμογή επιεικέστερου νόμου – Ανέγκλητη η πράξη για αδικήματα του άρθρου 66 του ΚΦΔ] (παρατ. Γ. Καλούδης) (παρατ. Στ. Φακής)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 10, Οκτώβριος 2019

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Μετά την ισχύ του νέου ΠΚ (από 1.7.2019) και πιο συγκεκριμένα του άρθρου 2 αυτού, εφαρμόζεται πάντα η επιεικέστερη διάταξη και όχι ο νόμος ως ενιαίο «όλον». Προδήλως ευμενέστερος για τον κατηγορούμενο είναι ο μεταγενέστερος της τέλεσης της πράξης νόμος, όταν καθιστά την πράξη ανέγκλητη. Στο έγκλημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, η καθυστέρηση καταβολής του αθροίσματος των περιεχομένων στον πίνακα βεβαιωμένων χρεών συνιστά μία ενιαία πράξη και ασκείται ξεχωριστή ποινική δίωξη που περιλαμβάνει, ως μία πράξη, τη μη καταβολή του συνολικού χρέους που αναφέρεται στον σχετικό πίνακα βεβαιωμένων χρεών. Πρόκειται, δηλαδή, για ιδιότυπο αθροιστικό και όχι κατ’ εξακολούθηση έγκλημα. Ως χρόνος καταβολής του χρέους νοείται ο χρόνος της υπό στενή έννοια (ταμειακής) βεβαίωσής του, με την οποία αυτό καταγράφεται στο βιβλίο εισπρακτέων εσόδων και εμφανίζεται ως δημόσιο έσοδο, καθιστώντας (κατά κανόνα) ταμειακά ληξιπρόθεσμη τη σχετική απαίτηση και εφικτή την κίνηση της εκτελεστικής διαδικασίας. Αθώωση του κατηγορουμένου–διευθύνοντος συμβούλου ΑΕ για μη καταβολή βεβαιωμένων στην αρμόδια ΔΟΥ χρεών της εταιρίας από εισόδημα και για ΦΠΑ, ύψους άνω των 200.000 ευρώ και δη 6.876.772,05 ευρώ. Τούτο διότι μετά τη δημοσίευση της προσβαλλόμενης καταδικαστικής απόφασης ίσχυσε η επιεικέστερη διάταξη του άρθρου 469 του νέου ΠΚ, κατά την οποία τα χρέη από αδικήματα, που τυποποιούνται στο άρθρο 66 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (όπως και τα επίδικα), ανεξάρτητα από το ποσό τους, δεν λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της ευθύνης του κατηγορουμένου. Έτσι καθίσταται πλέον ανέγκλητη η προκείμενη πράξη για τέτοια χρέη και εφόσον η αναίρεση περιέχει ορισμένους και παραδεκτούς λόγους, ο Άρειος Πάγος εφαρμόζει αυτεπαγγέλτως τον ως άνω επιεικέστερο νόμο.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.