Δ. Ξυθάλη, Λ. Πυργιώτης, Γ. Τσουκαλάς, Προοπτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη των οικισμών μας (Από τις διεθνείς διακηρύξεις στις ευθύνες της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΚΑΙΟ

Τεύχος 3/1998, Σεπτέμβριος - Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος

Φυσικό Περιβάλλον - Ενέργεια - Χωροταξία - Πολεοδομία - Δόμηση - Δημόσια Έργα - Μνημεία

Εκδίδεται από το 1997 - Τριμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Δ. Ξυθάλη, Δικηγόρος, MSc Περιφερειακής Επιστήμης, Λ. Πυργιώτης, Χημικός Μηχανικός, PhD Περιφερειακής Επιστήμης, Γ. Τσουκαλάς, Τοπογράφος Μηχανικός, M.A. Περιφερειακής Επιστήμης Το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για τους οικισμούς και τις πόλεις «HABITAT AGENDA», που υιοθετήθηκε κατά τη δεύτερη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη, τον Ιούνιο 1996, σηματοδοτεί μια νέα αντίληψη για τον ρόλο όχι μόνο του κράτους, αλλά και των τοπικών αρχών, στους οποίους γίνεται για πρώτη φορά ευθεία αναφορά. Οι τοπικές αρχές, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και του ρόλου που διαδραματίζουν στην εποχή μας, οφείλουν να αναπτύξουν δράσεις στους τομείς της κατοικίας, της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής, της υγιεινής των πόλεων, της εγκληματικότητας, με στόχο τη δημιουργία βιώσιμων ανθρώπινων οικισμών. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να υπάρξει θεσμική και οικονομική ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης, να αναπτυχθεί η διεθνής συνεργασία των τοπικών αρχών, να διασφαλισθεί η μεταφορά τεχνογνωσίας και η ανταλλαγή πληροφοριών και να εισαχθούν διαδικασίες μέτρησης της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της δράσης της αυτοδιοίκησης (δείκτες επίδοσης), που θα επιτρέψει τη διάδοση και εφαρμογή των καλύτερων πρακτικών και τη βελτίωση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών. Οι ελληνικοί ΟΤΑ πρέπει να ανταποκριθούν στις νέες αυτές ανάγκες, εφαρμόζοντας μακροχρόνια ολοκληρωμένα προγράμματα και πρακτικές αξιολόγησης της δράσης τους. Εισαγωγή Η δεκαετία του ’90...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.