Συνήγορος του Πολίτη - Κύκλος ποιότητας ζωής, Προστασία χειμαρρικού ρέματος Πεντέλης - Χαλανδρίου (Πόρισμα στην υπόθεση 11802/1999/Φεβρ. 2004) (σημ. Χ. Αθανασοπούλου)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΚΑΙΟ

Τεύχος 3/2004, Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος

Φυσικό Περιβάλλον - Ενέργεια - Χωροταξία - Πολεοδομία - Δόμηση - Δημόσια Έργα - Μνημεία

Εκδίδεται από το 1997 - Τριμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Σύντομο ιστορικό Το έτος 1999 ο «Σύλλογος Προστασίας Ρεματιάς και Περιβάλλοντος Χαλανδρίου» υπέβαλε στον Συνήγορο του Πολίτη αναφορά σχετικά με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος του ρέματος Πεντέλης - Χαλανδρίου και τη μη εφαρμογή από τον Δήμο Χαλανδρίου, ρυθμίσεων σχετικά με τον καθορισμό χρήσεων γης που προβλέπονται στο από 9.8.1995 προεδρικό διάταγμα με τίτλο: «Χαρακτηρισμός του χειμαρρικού ρέματος Πεντέλης - Χαλανδρίου ως προστατευόμενου τοπίου, καθορισμός των ορίων και ζωνών προστασίας αυτού, επιβολή όρων, απαγορεύσεων και περιορισμών εντός αυτών». Ο εν λόγω Σύλλογος επεσήμανε την παράνομη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εφεξής ΚΥΔ) εντός των καθορισθέντων με το προεδρικό διάταγμα ζωνών προστασίας, όπου επιτρέπονται μόνο χρήσεις αμιγούς κατοικίας, την ύπαρξη αυθαίρετων, αλλά μη κατεδαφισθέντων κτισμάτων και την έλλειψη μέτρων προστασίας της κοίτης του ρέματος. Μεταξύ των αιτημάτων του Συλλόγου ήταν και η συμμόρφωση της Διοίκησης με τις υπ΄ αριθ. 1270/1998, 1907/2001 και 3793/2001 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικές με την εφαρμογή του κρισίμου προεδρικού διατάγματος και την απομάκρυνση παρανόμων χρήσεων από την προστατευόμενη περιοχή. Ο Συνήγορος του Πολίτη απηύθυνε σειρά εγγράφων προς τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου Χαλανδρίου, της Νομαρχίας Αθηνών και του ΥΠΕΧΩΔΕ, διενήργησε αυτοψίες στον κρίσιμο χώρο και διοργάνωσε σύσκεψη με εκπροσώπους του Δήμου. Οι ενέργειες της Αρχής συνέβαλαν στην...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.