Λογιστική αντιμετώπιση των κρατικών επιχορηγήσεων, βάσει των ΕΛΠ, Επιμ. Νίκος Σγουρινάκης, Λογιστής - Φοροτεχνικός, Διευθυντής Σύνταξης περιοδικού «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ»

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 8/2018, Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2018

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €140.00
ΝΠ €200.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Α. Κρατικές επιχορηγήσεις Η εναρκτήρια διάταξη του Ν 4308/2014 (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, άρθρο 1, παρ. 1) αναφέρει ότι: «οι παρατιθέμενοι ορισμοί στο Παράρτημα Α λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του νόμου». Η χρήση των ορισμών του παραρτήματος, πλην του γεγονότος ότι είναι υποχρεωτική, στοχεύει και στην ομοιόμορφη, ορθή και ασφαλή εφαρμογή του νομοθετικού λογιστικού πλαισίου. Σύμφωνα λοιπόν με τον ορισμό του Παραρτήματος Α του νόμου για τα ΕΛΠ, κρατική επιχορήγηση είναι οι πόροι που το κράτος διαθέτει σε μια οντότητα, ως αντάλλαγμα «για παρελθούσα ή μελλοντική συμμόρφωση προς συγκεκριμένες συνθήκες που σχετίζονται με τις λειτουργικές της δραστηριότητες [1] ». Οι κρατικές επιχορηγήσεις μπορεί να αφορούν είτε την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή τον σχηματισμό ενεργητικού, είτε την επιχορήγηση εξόδων, δηλαδή την συμμετοχή σε συγκεκριμένες μορφές δαπανών. Διευκρινίζεται ότι για την εφαρμογή των διατάξεων περί κρατικών επιχορηγήσεων, με την έννοια «κράτος» εξομοιώνονται όλοι οι κρατικοί φορείς, καθώς και οι παρόμοιες με αυτό υπηρεσίες, τοπικές, εθνικές ή διεθνείς. Δηλαδή κράτος για τους σκοπούς αυτών των διατάξεων, δεν είναι μόνο η εθνική κυβέρνηση, αλλά και όλες οι υπηρεσίες που τελούν υπό τον έλεγχο του κράτους ή εποπτεύονται από αυτό. Επίσης, ως «κράτος» θεωρούνται όλες οι βαθμίδες της τοπικής αυτοδιοίκησης, όλες οι...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.