Θ. Ζαμπάρας, Το ελληνικό Πρόγραμμα Επιείκειας για την αποκάλυψη καρτελικών συμπράξεων: Συγκριτική επισκόπηση και συμπεράσματα από την έως τώρα (αν)εφαρμογή του

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 3/2018, Μάρτιος 2018

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €140.00
ΝΠ €200.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η πρόσφατη επιτυχής εφαρμογή του Προγράμματος Επιείκειας για καρτέλ στο πλαίσιο του «καρτέλ των κατασκευαστικών εταιριών», ήτοι την μεγαλύτερη οριζόντια σύμπραξη που έχει διερευνηθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δημιουργεί το ερώτημα για ποιον λόγο αυτή αποτελεί τη μόνη επιτυχή εφαρμογή ενός προγράμματος με πάνω από δέκα χρόνια λειτουργίας στον ελληνικό χώρο. Το ερώτημα γίνεται κρισιμότερο όταν γίνει αντιληπτή η ουσιαστική συνεισφορά των αντίστοιχων θεσμών επιείκειας στην ΕΕ και στις ΗΠΑ για την εξιχνίαση της πλειοψηφίας των υποθέσεων που αφορούν καρτέλ. Διαπιστώνεται ότι το πρόβλημα του ελληνικού προγράμματος, το οποίο ακολουθεί πιστά τα διεθνή πρότυπα, δεν είναι δομικό, αλλά οφείλεται στο ευνοϊκό για τη δημιουργία καρτέλ επιχειρηματικό περιβάλλον, στον ανεπαρκή διοικητικό και ποινικό κολασμό των υπαιτίων, αλλά και στην αναξιοπιστία που εμπνέει το ελληνικό πρόγραμμα εξαιτίας της ατυχούς εφαρμογής του στο παρελθόν. Προτείνεται, για την ενίσχυση των κινήτρων ένταξης στο πρόγραμμα, η πρόσδοση ευρύτερης διαφάνειας σχετικά με τους κανόνες εφαρμογής του προγράμματος, η αξιοποίηση κάθε μέσου για τη δημοσιοποίηση τόσο του ιδίου όσο και των περιπτώσεων αποτελεσματικής καταστολής των καρτέλ, η παραδειγματική εφαρμογή του ποινικού νόμου του ελεύθερου ανταγωνισμού για τους υπαιτίους, καθώς και η διεύρυνση του κύκλου των προσώπων που δύνανται να παράσχουν στοιχεία «εκ των έσω» για την ύπαρξη καρτέλ.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.