Κ. Γιαννόπουλου, Φορολογική μεταχείριση εσόδων αμοιβαίων κεφαλαίων από μεταβίβαση ομολογιών και τοκομεριδίων Ελληνικού Δημοσίου (γνωμ.)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 11/1996, Νοέμβριος

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €140.00
ΝΠ €200.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΕΡ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, Δικηγόρου Ερωτάται: αν το έσοδο, το οποίο πραγματοποιεί εταιρία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων από την μεταβίβαση ομολόγου, με ή χωρίς τα τοκομερίδιά του, καθώς και το έσοδο από τη μεταβίβαση τοκομεριδίου, είναι «πρόσοδος από τόκους» ή είναι «κέρδος από πώληση κινητών αξιών» κατά την έννοια του άρθρ. 44 του Ν 1969/1991^ αν η εταιρία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων υποχρεούται να το διανείμει ή δικαιούται να μην το διανείμει^ καθώς και αν, σύμφωνα με το άρθρ. 48 παρ. 2 εδαφ. τρίτο, τέταρτο και πέμπτο του Ν 1969/1991, όπως αυτά προστέθηκαν με το άρθρ. ένατο παρ. 6 του Ν 2275/1994, η εταιρία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων υποχρεούται να λογίσει καθημερινά φόρο εισοδήματος με συντελεστή 15%, να τον παρακρατήσει και να τον αποδώσει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο των μηνών Ιουλίου και Ιανουαρίου για τους τόκους του προηγουμένου εξαμήνου, εφαρμοζομένων των διατάξεων των άρθρ. 86, 87 και 90 του Ν 2238/1994, εξαντλούμενης με το φόρο αυτό της φορολογικής υποχρέωσης του αμοιβαίου κεφαλαίου και των μεριδιούχων του για τα εν λόγω εισοδήματα. Κατά τη γνώμη μου η απάντηση έχει ως ακολούθως: 1. Το Δημόσιο, όταν επιθυμεί να συνάψει ομολογιακό δάνειο, εκδίδει χρεωστικές ομολογίες, με τις οποίες υπόσχεται να καταβάλει στον αγοραστή των εν λόγω ομολογιών,...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.