Δ. Χριστοδούλου, Υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης - Γιατί η αναστολή της εφαρμογής των αποτελεσμάτων του άρθρου 26 Ν 2496/1997 πρέπει να θεωρείται λήξασα (Γνωμ.)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 7/2015, Ιούλιος

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €140.00
ΝΠ €200.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης (άρθρο 26 ΑσφΝ) από θαλάσσια ρύπανση. Αντικειμενική η ευθύνη του πλοιοκτήτη του πλοίου, το οποίο συνδέεται αιτιωδώς με την ρύπανση. Το «υποχρεωτικό» της υποχρεωτικής ασφάλισης αστικής ευθύνης. Η έννομη συνέπεια του ότι η θεσμοθετημένη κεντρική διοικητική εποπτεία της ασφαλίσεως εξετόπισε το διοικητικό μοντέλλο της αποκεντρωμένης εποπτείας. Επιβεβλημένη η τελολογική συστολή της παρ. 5 του άρθρου 26 ΑσφΝ, ώστε να μη καταλαμβάνει τις παρ. 2 και 3 του αυτού άρθρου. Βάρος ισχυρισμού και αποδείξεως του ασφαλιστή, ως προς την αδυναμία εξακριβώσεως της αρμοδίας αρχής. Ουσιαστικοί νομικοί λόγοι που συνηγορούν για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της υποχρεωτικής ασφάλισης ευθύνης και για τον αποκλεισμό της μετατροπής της προβλεπόμενης υποχρεωτικής ασφάλισης ευθύνης σε προαιρετική.Δημήτριος Φ. Χριστοδούλου, Επίκουρος Καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών [ 1 ]. Ι. Ρόκας, Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο. Δίκαιο της ασφαλιστικής σύμβασης και της ασφαλιστικής επιχείρησης, ενδέκατη έκδοση, Αθήνα 2006, σελ. 126, σημ. 2. [ 2 ]. Βλ. σχετικώς, αντί πολλών, τη σύνοψη του Andre Tunc στο πρώτο κεφάλαιο του ΧΙ τόμου Torts της International Encyclopedia of Comparative Law, Tubingen 1981, Supplement s. 24 επ. και προσφάτως Kenneth S. Abraham, The Liability Centrury. Insurance and Tort Law from the Progressive Era to 9/11, Harvard...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.