Μαρίνου Μ.-Θ., Από το ελληνικό στο κοινοτικό δίκαιο του αθέμιτου ανταγωνισμού - Προβλήματα εφαρμογής της «μαύρης λίστας» της Οδηγίας 2005/29 για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (=άρθρα 9στ και 9η Ν 2251/1994)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 8-9/2011, Αύγουστος-Σεπτέμβριος

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €140.00
ΝΠ €200.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

H «μαύρη λίστα» των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και οι αντίστοιχες διατάξεις του ελληνικού δικαίου είναι καινοφανείς per se απαγορεύσεις αθέμιτου ανταγωνισμού. Στην μελέτη διερευνώνται η συστηματική θέση της και οι επιδράσεις της στο δίκαιο του αθέμιτου ανταγωνισμού, η νομική φύση και η λειτουργία της καθώς και ζητήματα ερμηνείας και αναλογικής εφαρμογής της.ΜΙΧ.-ΘΕΟΔ. Δ. ΜΑΡΙΝΟΥ, Καθηγητή Νομικής Σχολής ΔΠΘ, Δικηγόρου I. Εισαγωγή Η λεγόμενη μαύρη λίστα («black list») της Οδηγίας 2005/29 (=άρθρα 9στ και 9η Ν 2251/1994) για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές εμπεριέχει ένα novum. Θεσπίζει έναν κατάλογο αθέμιτων πρακτικών οι οποίες, επειδή θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες, σε κάθε περίπτωση κρίνονται αθέμιτες, ανεξαρτήτως αιτιώδους συνάφειας και σε κάθε περίπτωση («υπό οιεσδήποτε περιστάσεις», άρθρο 5 παρ. 5, σκέψη 17, «σε κάθε περίπτωση» κατά τη διατύπωση του έλληνα νομοθέτη). Πρόκειται, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια, τουλάχιστον κατά την νομοθετική πρόθεση και την πάγια πλέον νομολογία του ΔΕΚ, για per se απαγορεύσεις του αθεμίτου. Ως τέτοιες αντιβαίνουν όμως δυνητικά σε ένα σύστημα διαπιστώσεως του αθεμίτου μέσα από μια σειρά ενδείξεων σε ένα κινητό σύστημα και μετά από στάθμιση συμφερόντων, όπως είναι το άρθρο 1 Ν 146/1914 (αντίθεση στα χρηστά ήθη). Σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη [1] υφίσταται μια γενική ρήτρα, που είναι και το...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.