Ι. Βενιέρη, Είναι τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου καταναλωτές κατά το Ν 2251/1994; - Σκέψεις με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου 155/2008 (τμήμα VI)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 12/2009, Δεκέμβριος

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €140.00
ΝΠ €200.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Το Ελεγκτικό συνέδριο προσπάθησε να προστατεύσει ΝΠΔΔ από καταχρηστικούς γενικούς όρους συναλλαγών. Χαρακτήρισε το ΝΠΔΔ καταναλωτή, αν και η ίδια προστασία μπορούσε να δοθεί με βάση τις γενικές αρχές του διοικητικού δικαίου και τον ΑΚ.Σκέψεις με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου 155/2008 (τμήμα VI)* ΙΑΚΩΒΟΥ Ε. ΒΕΝΙΕΡΗ, ΔΝ, Δικηγόρου Α. Εισαγωγή Η κρατούσα άποψη στη βιβλιογραφία αποδέχεται, ότι τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εμπίπτουν στην έννοια του προμηθευτή σύμφωνα με το Ν 2251/1994 [1] . Ωστόσο, υπάρχει σημαντική διχογνωμία στη βιβλιογραφία ως προς το αν και σε ποιες περιπτώσεις εμπίπτουν τα νομικά πρόσωπα εν γένει στην έννοια του καταναλωτή κατά το Ν 2251/1994. Η παραπάνω απόφαση έρχεται να προσθέσει ακόμα μεγαλύτερη ένταση στη διχογνωμία καθώς κρίνει ότι στην έννοια του καταναλωτή εμπίπτουν και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Μάλιστα πρέπει να τονισθεί ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο, αν και δεν κρίνει πάντοτε ως δικαστήριο, αποτελεί έναντι του ΣτΕ και του ΑΠ ισόβαθμης αξίας κριτή [2] . Η παραπάνω απόφαση διείδε την ανάγκη προστασίας των ΝΠΔΔ από καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων προμηθευτών τους. Ωστόσο, έκρινε ότι η προστασία κατά των καταχρηστικών ρητρών πρέπει να δοθεί υπό το δίκαιο του καταναλωτή κατά το Ν 2251/1994 με παράλληλη ένταξη των ΝΠΔΔ στην...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.