Λ.-Ε. Σωφρονά, Το φορολογικό πλαίσιο των εταιρικών μετασχηματισμών - Ανάλυση υπό το πρίσμα των νέων εταιρικών ρυθμίσεων (Ν 4601/2019)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 5/2019, Μάϊος 2019

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €140.00
ΝΠ €200.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η αναμόρφωση του δικαίου των εταιρικών μετασχηματισμών που επήλθε με τον Ν 4601/2019 καταδεικνύει την ανάγκη για επανεξέταση των σχετικών με τους εταιρικούς μετασχηματισμούς φορολογικών ρυθμίσεων. Αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι η επισκόπηση του ισχύοντος σήμερα φορολογικού πλαισίου των εταιρικών μετασχηματισμών, ο εντοπισμός ζητημάτων αλληλεπίδρασης του πλαισίου αυτού με τις νέες ρυθμίσεις εταιρικού δικαίου και η παρουσίαση προβληματισμών και επιλογών για την αναμόρφωση του οικείου πλαισίου.Λυδία - Ελισάβετ Σωφρονά, Νομικός, LL.M., Διευθύντρια Νομικής Υποστήριξης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων [1] 1. Εισαγωγικές παρατηρήσεις Με το τμήμα Α' του Ν 4601/2019 (άρθρα 1-147), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 15.4.2019 [2] , θεσπίζεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενιαίο πλαίσιο ρυθμίσεων για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση επί του νομοθετήματος, σκοπός του είναι η αναμόρφωση του δικαίου των εταιρικών μετασχηματισμών και η συστηματοποίησή του για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο νομοθετικό κείμενο. Πράγματι, είναι γεγονός ότι οι ρυθμίσεις για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς περιέχονταν μέχρι σήμερα σε ένα, μάλλον σύνθετο, πλέγμα διατάξεων, τόσο της ουσιαστικής εταιρικής νομοθεσίας (π.χ. στον προϊσχύσαντα ΚΝ 2190/1920) όσο και των λεγόμενων «αναπτυξιακών» νομοθετημάτων, με σημαντικότερα το ΝΔ 1297/1972 και τον Ν 2166/1993, τα οποία, εκτός από τα παρεχόμενα φορολογικά κίνητρα στους καλυπτόμενους από το...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.